Meistä

LYHYT HISTORIIKKI

Vuonna 2019 SF Studios juhlii 100-vuotispäiväänsä elokuvastudiona. Vuodesta 1919 SF Studios on ollut johtava pohjoismainen elokuvastudio, joka on tuottanut ja levittänyt useita tunnetuimpia elokuvia ja työskennellyt alan suurimpien lahjakkuuksien kanssa. Juhlavuotta vietetään historiaa kunnioittaen sekä myös kertomalla maailmalle nykyisestä toiminnastamme ja tulevaisuuden suunnitelmistamme.

SF Studios perustettiin 27.12.1919 liittämällä yhteen AB Svenska Biografteatern ja Filmindustri AB Skandia. Jo alusta lähtien yhtiö saavutti kansainvälistä menestystä ja tuotti ruotsalaisen elokuvan ”kultaisen ajan” merkkiteoksia, kuten Ajomies, Noita ja Gösta Berlingin taru. Tämän jälkeen SF Studios on tuottanut palkittuja kassamenestyksiä, kuten Seitsemäs sinetti, Maastamuuttajat, Elämäni koirana ja Mies, joka rakasti järjestystä. Lisäksi SF Studiosin elokuvia ovat ohjanneet monet tunnetut ohjaajat, kuten Mauritz Stiller, Victor Sjöström, Ingmar Bergman, Carl Theodor Dreyer, Arne Sucksdorff, Jan Troell, Bo Widerberg, Lasse Hallström ja Bille August. Myös useat tunnetut ja suositut filmitähdet ovat aloittaneet uransa yhtiössä. Heidän joukossaan ovat Greta Garbo, Ingrid Bergman, Max von Sydow, Liv Ullmann, Stellan Skarsgård, Rolf Lassgård, Pernilla August, Joel Kinnaman, Alicia Vikander ja Sverrir Gudnason.

Nykyään SF Studios on johtava pohjoismainen elokuvastudio, joka suuntautuu myös kansainvälisille markkinoille. Sen liiketoimintoihin kuuluu elokuvien ja TV-sarjojen tuottaminen ja levittäminen sekä digitaaliset palvelut SF Anytime ja SF Kids. SF Studiosin pääkonttori on Tukholmassa, ja toimipisteitä on Helsingissä, Oslossa, Kööpenhaminassa sekä Lontoossa.


SF STUDIOS –LOGO

SF:n maineikas logo luotiin, kun AB Svenska Biografteatern ja Filmindustri AB Skandia yhdistyivät, ja AB Svensk Filmindustri (SF) perustettiin 27. joulukuuta 1919.

Logon suunnitteli taiteellisen mainososaston johtaja Nils Hårde. Sen lisäksi, että Nils Hårde (1888–1962) toimi SF:n mainospäällikkönä yli 30 vuotta (1920–1953), hän oli tunnustettu kuvittaja, joka loi monet klassiset elokuvajulisteet.

Alkuun logo oli melko yksinkertainen valkoisine kirjaimineen mustaa taustaa vasten. Vasta 30-luvun lopulla yhtiö vaihtoi tyylitellympään ilmiasuun ja sijoitti ympyrään kaksi ohutta viivaa ja kirjaimet ympyrän sisälle. Logo oli edelleen mustavalkoinen. Tuolloin logoa käytettiin pääasiassa lehtipainatteissa ja uutisfilmeissä (SF Journalen).

Hieman näkyvämpi logo piirrettiin 60-luvulla, ja SF-merkki sijoitettiin neliömäiselle taustalle. Sen jälkeen kehitettiin joitakin muunnelmia, mutta 80-luvun puolivälissä päätettiin ottaa käyttöön 1930-luvun alun alkuperäislogo, mutta punaisena.

SF STUDIOS –TUNNUSSÄVEL

SF:n ikoninen tunnussävel sävellettiin 1943 SF:n uutisfilmejä varten. Elokuvateattereissa ennen elokuvaa esitettävät uutisfilmit olivat ainoa tapa nähdä ajankohtaisia uutiskuvia maailmalta.

Kun toinen maailmansota puhkesi 1939, elokuvateattereissa alettiin esittää useita kilpailevia uutisfilmejä, muun muassa UFA Journalen ja Paramount Journal -filmejä.  Profiloidakseen uutisfilmejään SF alkoi käyttää omaa tunnussäveltään.

SF:n silloista musiikkipäällikköä Jules Sylvainia pyydettiin 1943 säveltämään SF Journalenin alku- ja lopputunnus. Tuleva klassinen SF-tunnussävel oli valmis parissa minuutissa. Sen sovitti lahjakas Julius Jacobsen, ja sitä kuultiin aina 60-luvun alkuun joka kerta, kun SF Journalenia esitettiin Ruotsin elokuvateattereissa.

Kun televisio sai suuren läpimurtonsa Ruotsin kodeissa, SF Journalen lakkautettiin ja tunnussävel jäi tilapäisesti unholaan. Mutta 80-luvun alussa SF halusi profiloitua selvemmin elokuvateattereissa ja otti taas käyttöön vanhan tunnussävelen. Uuden sovituksen teki Peter Wiberg, jonka versiota käytettiin lähes 20 vuotta.

2002 tunnussävel sovitettiin vielä kerran uudestaan hieman klassisempaan sointiin. Sovituksen teki kuuluisa elokuvasäveltäjä Adam Nordén. Myöhemmin tehtiin myös lapsille tarkoitettu versio, jota on käytetty tuotemerkin Lasten Suosikit, nykyään SF Kids, yhteydessä.